Proslava Svjetskog dana izbjeglica: Ujedinjeni u raznolikosti

08 September 2024

Ove smo godine proslavili Svjetski dan izbjeglica s nizom raznovrsnih i inspirativnih aktivnosti koje su naglasile važnost solidarnosti, jedinstva i međusobnog razumijevanja. Naši događaji su bili usmjereni na uključivanje svih korisnika i slavljenje kulturne raznolikosti koja nas sve povezuje.
 “We All Fit Together” radionica
U kampu Blazuj, organizovali smo radionicu pod nazivom “We All Fit Together”. Korisnici su bili pozvani da nacrtaju šta god žele, a na kraju smo spojili sve radove kako bismo stvorili jednu cjelovitu sliku. Ova aktivnost je simbolizirala kako svaki pojedinac pripada ovom svijetu i istakla je važnost zajedništva i solidarnosti.
Piknik u Martin Brodu
Proslavu smo započeli piknikom na području Martin Broda. Događaju je prisustvovalo dvadeset korisnika, gdje smo se igrali raznih igara i uživali u roštilju. Cilj ove aktivnosti je bio da korisnici provedu vrijeme izvan kampa u prirodnom okruženju kako ne bi bili izolirani, već da budu kao i svi drugi članovi lokalne zajednice.
“Okus različitih kultura”
U Collective Kitchenu u kampu Ušivak, organizovali smo zajedničku aktivnost kuhanja i natjecanje pod nazivom MasterChef. Ova aktivnost je omogućila korisnicima da podijele svoje kulinarske tradicije i okuse iz svojih zemalja, stvarajući osjećaj zajedništva kroz hranu.
Psihosocijalne aktivnosti za maloljetnike
U Prihvatnom centru za maloljetnike bez pratnje, održali smo psihosocijalne aktivnosti koje su podsjetile na važnost snova i prava koja nosimo sa sobom. Ove aktivnosti su bile usmjerene na pružanje podrške i jačanje samopouzdanja mladih izbjeglica.
Roštilj u Bihaću
Također smo organizirali roštilj s našim korisnicima u dvorištu iza Dnevnog centra u Bihaću. Dnevni je centar mjesto gdje su korisnici uvijek dobrodošli i gdje mogu pronaći okrepu, utjehu, podršku, uzajamno osnaživanje i respekt. Uz lijepo vrijeme i ukusnu hranu, korisnici su uživali u druženju i opuštanju na otvorenom.
Drugi dan proslave
Drugi dan proslave Svjetskog dana izbjeglica obilježen je sportskim aktivnostima poput nogometa i odbojke, te plesom. Kroz ove aktivnosti smo dodatno ojačali duh zajedništva i međusobne podrške.
Svjetski dan izbjeglica je izuzetno važan za nas jer nas podsjeća na snagu i otpornost izbjeglica širom svijeta. Kroz ove aktivnosti, želimo pokazati da svako od nas ima svoje mjesto u ovom svijetu i da zajedno možemo graditi bolje društvo.