Ljeto s volonterima

25 July 2024|Roberta Nikšić

Ljeto je kod nas uvijek posebno razdoblje, jer nam donosi nove posjete i susrete s volonterima koji nesebično dijele svoja materijalna i duhovna dobra s izbjeglicama i migrantima. Ovi volonteri, svojim djelovanjem, žive Isusovu poruku: “Besplatno primiste, besplatno dajte.” Ove godine, među njima su bili i volonteri iz organizacije Caritas Antoniana. Osim što nam šalju volontere, Caritas Antoniana nas podržava i kroz mnoge projekte, poput kupovine kuće za smještaj ranjivih kategorija, nabavke medicinskih pomagala, naočala i slušnih proteza, te popravke zuba.

Njihovi volonteri su sudjelovali u svim našim uslugama i aktivnostima koje trenutno pružamo korisnicima. Bili su prisutni u Dnevnom centru u Bihaću, kuhali su zajedničke obroke, dijelili životne priče i pružali bezmjernu podršku. Posjetili su kamp Lipu, sudjelovali u radu frizerskog salona i IT radionice, posjetili kampove u Sarajevu, te sudjelovali u radu s djecom kroz edukativne, kreativne i sportske aktivnosti. Boravili su i u Prihvatnom centru za maloljetnike bez pratnje, gdje su sudjelovali u kulinarskim, kulturološkim i sportskim radionicama i programima integracije korisnika.

Osim volontera iz Caritasa Antoniana, imali smo čast ugostiti i volontere koji su se posvetili važnim zadacima poput fundraisinga i pisanja projektnih prijedloga. Mladi studenti sa privatnog univerziteta u Barceloni, ESADE, podijelili su s nama svoja znanja u upravljanju projektima, što je naš tim iskoristio za implementaciju novih projektnih prijedloga.

Posebno nas je dirnula posjeta volontera koji su došli samostalno, poput Andree. Andrea je čitao naše članke na web portalu i prepoznao iste vrijednosti koje dijelimo. Bio je iznimno koristan u radu našeg Dnevnog centra u Bihaću, gdje su svakodnevni susreti s ljudima zahtijevali puno vremena i volje, ali donijeli i neizmjerno puno radosti. Andrea je bio pokretač lijepih druženja, dijeljenja važnih iskustava, te je bio istinska inspiracija. Osim toga, otškrinuo je vrata talijanske kulture i tradicija našim korisnicima, kroz pripremu talijanskih delicija i pomoć kod dijeljenja važnih informacija o načinu apliciranja za tražitelje azila u Italiji.

Beskrajno smo zahvalni svim volonterima, jer su nam pružili nove inspiracije, ukazali na veličinu besplatnosti i, najvažnije, bili tu za naše korisnike, prije svega kao prijatelji puni podrške.